perjantai 26. helmikuuta 2021

Yhteiselo erityisherkän introvertin kanssa - Living with a highly sensitive introvert

Yhteiselo erityisherkän (HSP), keskittymishäiriöisen (ADHD), introvertin logistikon (ISTJ-T) kanssa on joskus rasittavaa - mutta parhaimmillaan ihanaa, koska tällainen ihminen kokee kaikki tunteet ja elämykset hyvin voimakkaina. Toisaalta myös negatiiviset tunteet ovat vahvempia ja välillä yliherkkä ihminen uupuu tunteisiinsa ja uuvuttaa myös läheisensä.

Olen itsekin erityisherkkä, mutta en yhtä vahvasti kuin miesystäväni. En voi edes kuoria mandariinia hänen vieressään, koska kirpeä haju ärsyttää hänen nenäänsä. Kaunis kangassohvani pitäisi vaihtaa nahkasohvaan, koska hänen ihonsa ja nenänsä ärtyvät pölystä - ja lisäksi hänellä tuntuu olevan kosketusallergia, äänensävyallergia ja ihmissuhdeallergia. 😄 Kaikki tämä riippuu kuitenkin sen hetkisestä mielentilasta - joskus pöly tai kosketus eivät häiritse ollenkaan ja hän suorastaan kaipaa huolenpitoa. Ihmissuhteet ovat vaikeita, koska sosiaalisesti estyneenä introverttina hänen on vaikea ymmärtää muita ihmisiä. Usein hänen on vaikea keskittyä siihen, mitä sanon, ja joudun selittämään asioita hänelle moneen kertaan.


Mystery Man


Toisaalta meillä on myös paljon yhteistä - kaipaamme molemmat omaa aikaa ja rauhaa ja olemme kiinnostuneita tieteestä, luonnosta. liikunnasta, uusista kokemuksista ja matkustelusta. Hän on kuitenkin paljon rationaalisempi ja materialistisempi kuin minä eikä hyväksy henkistä maailmankuvaani. Persoonallisuustestin mukaan olen kuitenkin Loogikko ja miesystäväni Logistikko - molemmat huikean introvertteja, mies jopa 100-prosenttisesti!

Olemme molemmat myös hyvin mustasukkaisia, vaikka molemmat kaipaavat omaa vapautta - joten luottamus on usein ollut koetuksella. Toisaalta kumpikaan meistä ei ole luonteeltaan pettäjä, vaan molemmat haluavat samaa asiaa, turvallista parisuhdetta, joten siinä mielessä ongelmaa ei pitäisi olla. Olemme eläneet seitsemän vuotta lähes symbioosissa ja nyt pitäisi hyväksyä se, että molemmilla on oikeus myös omaan elämään tai muuten tukahdutamme toisemme.

Viidentoista vuoden ikäero tuo oman jännitteensä suhteeseen. On mielenkiintoista elää ihmisen kanssa, jonka lapsuusmuistot alkavat ajalta, kun itse opiskelin yliopistossa. On pidettävä itsestään huolta, jotta keho ei rappeutuisi ennen aikojaan. Kaiken muun rinnalla ikä on kuitenkin sivuseikka ja haluan korostaa, että kohtaamisemme oli silkkaa sattumaa - tai kohtalo. Siinä oli jotain mystistä ja uskon, että kaikella on ollut tarkoituksensa, koska tämä suhde on auttanut molempia kasvamaan fyysisesti ja henkisesti.

Elämä moniulotteisen ja yliherkän ihmisen kanssa on loputonta vuoristorataa - huikeaa, jännittävää, kuluttavaa, raivostuttavaa. On tärkeää pitää itsestään huolta ja pysyä tasapainossa, kun toiselle koko elämä on eksistentiaalinen kriisi, johon auringon ja kuun vaihtelut tuntuvat vaikuttavan enemmän kuin vuoroveteen.


I ❤ Mr. Darcy!Minun tulokseni eli olen intuitiivinen, mutta looginen introvertti.
Mies on 100-% introvertti, muuten kaikki ominaisuudet ovat toisinpäin.

My result - I'm an intuitive but logical introvert.
His results were completely opposite except for the 100% introvert.


It's both exciting and exhausting to live with a highly sensitive (HSP), attention deficit (ADHD), highly introvert (ISTJ-T) personality. My boyfriend seems to have all these and while I'm an introvert HSP in a positive sense he has also all the negative traits like social difficulties, exhaustion and depression. Life with him is a constant rollercoaster ride.

We do have many things in common as well - we both enjoy nature, physical activities, science, new experiences and travelling. But he's a very rational and materialistic person and can't comprehend nor accept my spiritual outlook on life.

This relationship has helped us develop both physically, mentally and spiritually - even though he won't admit the latter one - so I believe it was all meant to be as our first encounter was sort of magical and we've been in a strange symbiosis ever since.
6 kommenttia:

 1. Kovasti kyllä (mielestäni) helpottaa kun tietää ja ymmärtää mistä on kyse. Ja hyvällä tahdolla pääsee eteenpäin. Minulla erikoisuutena Asperger johon kuuluu erityisherkkyyksiä, joskus myös keskittymisvaikeuksia. Hauska yksityiskohta meidän parisuhteessa kun minulla älyttömän tarkka nenä ja puoliso ei haista paljon mitään. Yäk, apua, voitko viedä kompostit? 😀

  15 vuoden ikäero haittaa silloin kun ollaan nuoria, mutta tulee ajan mittaan varmaan melkeinpä merkityksettömäksi. Pääasia jos se ei kumpaakaan haittaa. 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, helpottaa kyllä kun ymmärtää mistä kaikki johtuu. Tosin en usko, että sinä olet yhtä rasittava kuin mieheni välillä. 😄 Välillä mun ymmärrys loppuu, rajansa kaikella. Mutta kyllä hän on vanhetessaan hieman seestynyt. Eikä ikäero haittaa, kun toinen ei halua lapsia. En välttämättä jaksaisi enää vauvoja hoitaa... Ja pikkulapsiaika on melkoinen koetus parisuhteelle. En usko, että mieheni kestäisi yöheräilyä ja vauvan itkua. Tässä suhteessa tosiaan suurin haaste on jossain ihan muualla kuin iässä. 🙄 Kaipa me ollaan sitten eräällä tavalla a match made in heaven, koska mua tavallaan myös kiehtoo nuo hänen ongelmat tai erityispiirteet. Eipähän ole ainakaan tylsää! 😄

   Minulla on muuten ollut useampi asperger-oppilas, ja ovat ehdottomia lempioppilaitani! Niin rauhallisia, tunnollisia ja taitavia. Kaikille olen ansaitusti antanut täyden kympin. ❤

   Poista
 2. Ikäerostanne, sekä luonteidenne eroista ja yhtäläisyyksistä huolimatta olette ilmeisesti löytäneet molempia tyydyttävän tavan olla suhteessa keskenänne. 💕Muille luonne-erot tai ikä ei kuulu tippaakaan.
  Meillä mies oli 20 ja minä 25, kun saimme toisen lapsemme. Jostain syystä ikäeromme aiheutti paljon porua aikanaan. 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakaan asiassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta toki sitä miettii omaa vanhenemista ja sitä, jääkö kenties yksin parinkymmenen vuoden kuluttua. Toisaalta eihän elämässä koskaan tiedä, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Elämä on nyt.

   Poista
 3. Te varmasti sitten täydennätte toisianne. Itse en voisi olla introvertin kanssa, minulla olisi vaikeaa sellainen partneri. Eksäni on minua 9 vuottan nuorempi, mutta en koskaan ole huomannut mitään ikäeroa, eikä sitä näy ulkoisestikaan. Pojan tyttärelläni on diagnisoitu ADHD ja saapa nähdä miten se tulee vaikuttamaan hänen elämäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen itse sosiaalinen introvertti eli tarvitsen aikaa akkujen lataamiseen, mutta viihdyn kyllä ihmisten seurassa. Mies taas saattaa viettää pitkiä aikoja yksin eikä juuri näe muita ihmisiä kuin minua.

   ADHD on aika yleistä nykyään, oppilaissa näkee selkeästi lääkityksen rauhoittavan vaikutuksen. Mutta sitähän on monenlaista, joillakin aiheuttaa lähinnä keskittymisvaikeuksia.

   Miehellä ei ole kyllä diagnosoitu yhtään mitään - nämä ovat kaikki minun ja hänen nojatuolidiagnooseja. 😄

   Poista